Okresní lumpárny uplynulých dní

Jeseničtí policisté se zabývají případem možného podvodného jednání. Obrátil se na ně 49letý muž, který si 23. listopadu na jednom e-shopu objednal sadu pneumatik za 5 023 Kč. Požadovanou částku uhradil předem na účet prodávajícího. Do současné doby mu však objednané zboží nepřišlo a měly zmizet i stránky samotného e-shopu.

V souvislosti s tímto případem varují policisté každého, kdo má v úmyslu nakupovat přes internet, aby vždy zvážil, komu své peníze za zboží posílá předem. „Vždy je na místě prověřit si důvěryhodnost e-shopu. Pokud se rozhodnete nabízené zboží zakoupit, raději vždy připlaťte peníze navíc a zvolte platbu dobírkou místo zasílání peněz předem na účet,“ upozorňuje policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Sdělení podezření ze spáchání trestného činu krádeže si vyslechl 53letý muž z Javornicka, který měl začátkem listopadu odcizit finanční hotovost kamarádce své přítelkyně, která k ní do bytu přišla na návštěvu. Během návštěvy si mladá žena potřebovala odskočit. Chvíle její nepřítomnosti měl muž využít k tomu, aby z její peněženky, kterou si odložila na konferenčním stolku v obývacím pokoji, odcizil 6 000 Kč. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži za takové jednání podle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody.

Z důvodu obavy z chování svého podnapilého manžela požádala policisty v úterý 4. prosince odpoledne o pomoc starší žena z Javornicka. Její muž ji měl poté, co jí začal vyčítat, že mu dluží peníze, násilím uchopit a cloumat s ní. Po tomto incidentu z bytu odešel. Přivolaní policisté muže krátce poté kontaktovali nedaleko místa bydliště. Devětapadesátiletého muže, který byl zjevně pod vlivem alkoholu, vyzvali, aby se podrobil orientační dechové zkoušce. Nejen, že se muž odmítl dechové zkoušce podrobit, ale odmítal také jakoukoli spolupráci s hlídkou a domáhal se toho, že jde domů za ženou. Vzhledem k tomu, že nedbal opakovaných výzev policistů, aby setrval na místě, přistoupili muži zákona k jeho zajištění. Noc pak strávil v policejní cele. Z následně provedeného šetření vyplynulo, že se nejednalo o ojedinělý incident, a po vyhodnocení veškerých okolností případu přistoupili policisté také k vykázání muže ze společného obydlí.

Sdělení podezření ze spáchání trestného činu podvodu si vyslechl 43letý muž Jesenicka. V říjnu loňského roku si měl od majitelky domu v Mikulovicích převzít finanční hotovost ve výši 8 000 Kč, která měla sloužit jako záloha na dodání materiálu k opravě balkónu a střechy. Slíbený materiál však do současné doby nedodal a se stavebními pracemi ani nezačal. Z provedeného šetření pak vyplynulo, že měl muž svěřené peníze užít pro vlastní potřebu.

„V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži za takové jednání podle trestního zákoníku až dvouletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ uvedla policejní mluvčí.

Jako každý rok i letos probíhá na území celé České republiky bezpečnostní opatření „Advent“. Nejsou z něj vyjmuti ani policisté z Jesenicka. „Z tohoto důvodu se občané mohou častěji setkat s pěší policejní hlídkou, která provádí dohled nad bezpečností a pořádkem. Dohled provádí i policisté vyzbrojeni dlouhými zbraněmi. V případě, že tyto policisty potkáte, neznamená to, že se na tomto místě odehrála nějaká mimořádná událost. Policisté pouze řádně plní svou službu a dohlíží nad vaším bezpečím,“ vysvětlila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Ve středu 12. prosince havaroval u Velkých Kunětic nákladní automobil. Devětadvacetiletý řidič jel s vozem zn. Renault Master ve směru na Starou Červenou Vodu. Při průjezdu zatáčkou pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu silnice a dostal se do smyku. Ve smyku vyjel ze silnice, kde čelně narazil do stromu a převrátil se na bok. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. Na vozidle vznikla škoda za 170.000 Kč.

Podezření ze spáchání přečinu podvodu si vyslechla 37letá žena z Jeseníku. Podezřelá žena měla nabízet prostřednictvím inzerce přenechání nájmu. Od 24letého zájemce převzala bez vědomí majitele bytu kauci ve výši 7.000 Kč. Poté, co mladý muž od pronájmu odstoupil, žena mu odmítla kauci vrátit. Sama podnájem ukončila a od majitele si nechala vyplatit svou kauci ve výši 7.000 Kč.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP