Jeseník Cup 2018 – závod Českého poháru mládeže do 14 let v lezení na obtížnost.

Jeseník Cup 2018

Na nové stěně ve zbrusu nové jesenické hale proběhl finálový závod Českého poháru mládeže do 14 let v lezení na obtížnost.

Díky dobré přípravě a novým technologiím při prezentaci i závodě se nám podařilo dodržovat časový harmonogram a plynulost soutěže. Hlavní rozhodčí byla Eva Schöneckerová ze Slovenska, na kterou dohlížel Tomáš Binter a vše měli pevně pod kontrolou. Cesty připravil a měl na starosti jako hlavní stavěč Honza Šolc. Společně s místními jesenickými stavěči připravili 10 závodních cest, tedy pro každou kategorii čtyři z toho vždy jednu společnou.

Celkem 88 závodníků bojovalo nejen o umístění v závodě, ale také o poslední body do celkového pořadí Českého poháru mládeže do 14 let. Na stěně lezlo všech šest kategorií dívek i chlapců zároveň a i díky tomu měl závod rychlý a plynulý průběh. Již okolo 15 hodiny závodníci dolezli svou poslední 4 závodní cestu. Přesto, že finálové cesty nebyly pro tento závod v harmonogramu naplánované, podařilo se v některých kategoriích lezcům ukořistit na prvních místech stejný výsledek. Muselo tedy rozhodnou superfinále. I když to byla pro tyto závodníky již pátá cesta, poprali se s ní bravurně a atakovali horní část téměř jedenácti metrové stěny.

Konečný výsledek závodu Jeseník Cup 2018 vypadá takto:

U10 chlapci
1. místo – Uherec Lukáš, 2. místo – Paar Adam, 3. místo – Čmuchálek Petr
U10 dívky
1. místo – Preislerová Klárka, 2. místo – Capandová Sára, 3. místo – Bodanská Adéla (10. místo Migalová Mia – HOROLEZCI Jeseník)
U12 chlapci
1. místo – Mokroluský Lukáš, 2. místo – Šikula Jaroslav, 3. místo – Štípek Jan (8. místo Braun Matěj, 15. místo Migal Ondřej – HOROLEZCI Jeseník)
U12 dívky
1. místo – Janošová Mariana, 2. místo – Konečná Viktorie, 3. místo – Paarová Natalie (15. místo Vaňková Adéla)
U14 chlapci
1. místo – Adamovský Adam, 2. místo – Bulena Štěpán, 3. místo – Danda František (10. místo Petr Šimčík – HOROLEZCI Jeseník)
U14 dívky
1. místo – Bernardová Barbora, 2. místo – Šikulová Hana, 3. místo – Pařilová Valerie (13. místo Kroupová Klára, 15. místo Vaňková Barbora – HOROLEZCI Jeseník)

Jak již bylo zmíněno v článku výše, byl závod v Jeseníku finálovým pro celý seriál Českého poháru mládeže do 14 let. Na konci všeho tedy proběhlo také vyhlášení celkových výsledků a tam to dopadlo takto:

U10 chlapci
1. místo – Uherec Lukáš, 2. místo – Školař Dan, 3. místo – . Paar Adam
U10 dívky
1. místo – Bodanská Adéla, 2. místo – Preislerová Klárka, 3. místo – Capandová Sára
U12 chlapci
1. místo – Mokroluský Lukáš, 2. místo – Šikula Jaroslav, 3. místo – Štípek Jan
U12 dívky
1. místo – Janošová Mariana, 2. místo – Paarová Natalie, 3. místo – Konečná Viktorie
U14 chlapci
1. místo – Adamovský Adam, 2. místo – Danda František, 3. místo – Bulena Štěpán
U14 dívky
1. místo – Bernardová Barbora, 2. místo – Gendová Karolína, 3. místo – Šikulová Hana

V letošním roce se u nás finálový závod konal poprvé a vděčíme za to hlavně Českému horolezeckému svazu, který nám jej přidělil. Dalšími hlavními donory byl Olomoucký kraj, SŠ gastronomie a farmářství Jeseník, Gymnázium Jeseník a Město Jeseník. Poděkovat musíme také všem členům spolku HOROLEZCI Jeseník, bez kterých by se závod nedal zorganizovat.

Autor a foto: DM