Okresní lumpárny uplynulých dní

Ve středu 7. listopadu oznámil na policii 50letý muž poškození kolejových pražců. V železniční stanici v Písečné měl 34letý muž překládat klády z nákladního vozidla do vagónu.

Při nakládce měla jedna kulatina přepadnout mezi koleje. Pomocí hydraulické ruky se muž snažil naslepo kládu vytáhnout. Bohužel však omylem zachytil o kolejové pražce, které částečně vytáhl ze země. Tak poškodil cca 25 m kolejových pražců. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na 100.000 Kč. Nyní je 34letý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za který mu v případě uznání viny hrozí až trest odnětí svobody na jeden rok.

V pondělí 12. listopadu vyhlásili policisté pátrací akci po 72letém muži. Pohřešování oznámila na policii sestra z léčebny v Bílé Vodě. Pacienta naposledy viděli okolo jedné hodiny odpoledne. Policisté prohledali nejbližší okolí léčebny a obce. Vše bezvýsledně. Protože se jednalo o nemocného muže, který mohl být v ohrožení života, přizvali policisté k pátrání policejní vrtulník, členy Horské služby, psovody na plošné vyhledávání osob, profesionální hasiče z Jeseníku a dobrovolné hasiče z Bílé Vody a Javorníku. Po čtyřech hodinách usilovného pátrání mohla být akce ukončena. Policisté 72letého muže našli v Žulové během silniční kontroly vozidla s cizí poznávací značkou. Dezorientovaného muže policisté předali do péče zdravotníků.

Škodu za téměř 20.000 Kč způsobil dosud neznámý pachatel, který úřadoval ve Staré Červené Vodě. V noci na čtvrtek 22. listopadu se přikradl k zaparkovaným nákladním vozům. Z jednoho demontoval dvě autobaterie a z druhého odcizil hydraulický zvedák a 12 m vzduchové hadice. Firma vyčíslila způsobenou škodu na 17.700 Kč.

Podezření ze spáchání přečinů porušování domovní svobody, nebezpečného vyhrožování a ublížení na zdraví ve stádiu pokusu si vyslechl 24letý muž z Javornicka. Na konci září měl mladý muž otevřeným oknem vniknout do bytu své bývalé přítelkyně. Ženu slovně a fyzicky napadnout. V bytě měl setrvat cca 3 hodiny a ženu přemlouvat ke společnému soužití. Protože žena na rozchodu trvala, agresor jí při odchodu začal vyhrožovat zabitím. V případě uznání viny hrozí 24letému muži až trest odnětí svobody na tři roky.

Komisařka služby kriminální policie a vyšetřování obvinila v těchto dnech 45letou ženu z Jesenicka z trestného činu ohrožování výchovy dítěte. Z provedeného šetření vyplynulo, že obviněná žena především v průběhu druhého pololetí loňského školního roku řádně nezajistila povinnou školní docházku své nezletilé dcery. Řádně a včas neomlouvala nepřítomnost dcery ve vyučování a také dále nespolupracovala se školou v otázkách sjednání nápravy. Za uvedené období tak žákyně zameškala celkem 440 hodin, což se velmi negativně odrazilo na jejím prospěchu.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí ženě za takové jednání podle trestního zákoníku až dvouletý trest odnětí svobody.

Zřejmě dvakrát v období od začátku prázdnin zavítal dosud nezjištěný pachatel na pozemek rodinného domu v České Vsi. Po jeho první „návštěvě“ zmizel z přilehlé zahradní chatky kontaktní gril, jednoplotýnkový vařič a sada dranžírovacích nožů. Po další návštěvě, při které pachatel vylomil petlici zajišťující dveře zahradní chatky, postrádá její majitel už jen krabičku zápalek. Způsobenou škodu vyčíslil poškozený na více než 7 000 Kč. Věc šetříme pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody.

Ve čtvrtek 29. listopadu prováděli policisté dohled nad silničním provozem. V obci Široký Brod zastavili vůz zn. Fiat Stilo. Za volantem seděl 52letý muž, který ke kontrole předložil pouze občanský průkaz, zelenou kartu a osvědčení o registraci vozidla. Řidičský průkaz nepředložil, protože má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do května 2020. Při kontrole vozidla policisté dále zjistili, že má od června letošního roku neplatnou technickou kontrolu. Nyní je 52letý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Zdroj a foto: PČR