Jan ŠKODA – „Den Bezpečnosti a zdraví“

Kdy: 7.9. 2018
 
Kde: Jeseník Gräfenberg – Areál Priessnitzových léčebných lázní
Co: Den Bezpečnosti a zdraví

Skryté nebezpečí.
Začátkem září se  již několik let  prezentují v Priessnitzových léčebných lázní složky integrovaného záchranného systému ČR, doplněné o polské policisty a hasiče. Součástí prezentace jednotlivých složek IZS jsou jak statické, tak i dynamické ukázky. V letošním roce jedna z dynamických ukázek hasičů upozornila na skryté nebezpečí, které na nás může číhat v domácnosti. Určitě každý z nás už smažil na pánvičce a také nejednomu z nás se stalo, že pozapomněl na to, že má pánvičku na vařiči. Někdo si ještě včas vzpomněl, že má na plotně vaří, někdo si však všimne až hořícího oleje na pánvičce. A právě na bezpečné uhašení hořícího oleje byla zaměřena dynamická ukázka jesenických hasičů. Jeden z hasičů působivě ukázal co se může stát,když člověk bude hasit hořící olej nesprávným způsobem, konkrétně  vodou.
Představme si modelovou situaci:  na sporáku hořící pánvička, vedle dřez, tak pánvičku rychle přemístíme do dřezu a pustíme na ni vodu, nu co, vždyť hasiči také hasí vodou  … a co nastane je zachyceno na fotografiích. Je vidět, jak se hořící olej rozstříkne do okolí. Jednak zapálí kuchyňskou linku a jednak nebezpečně popálí toho, kdo tímto způsobem se snaží uhasit oheň.
Přitom uhasit hořící olej na pánvičce je tak jednoduché – za prvé nechat hořící pánvičku na sporáku (je nehořlavý) a za druhé ji přiklopit pokličkou nebo mokrou hadrou, toď vše.
Jan Škoda