Předporodní kurzy těhotným maminkám znovu nabízí Jesenická nemocnice

Provést budoucí maminky těhotenstvím, připravit je na porod i na to, co je čeká při péči o miminko, mají za cíl předporodní kurzy Jesenické nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Nová série kurzů odstartovala tento měsíc a potrvá do poloviny prosince.

Jednotlivé přednášky jsou naplánovány tak, aby provázely maminky během celého těhotenství a postupně je také připravovaly na porod, kojení i na šestinedělí. Připraveno je několik témat a maminky si mohou vybrat, zda je absolvují všechna, anebo jestli si vyberou jen některá z nich,“ vysvětlila Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Jesenické nemocnice s tím, že přednášky vedou lékaři, porodní asistentky, nutriční poradkyně i sestry z novorozeneckého oddělení, takže se tak budoucí maminky osobně seznámí s lidmi, kteří se pak o ně budou starat.

V nejbližších dnech nemocnice nabídne přednášku o správné výživě v těhotenství a v období kojení, která se uskuteční 27. září. Příprava na porod a úlevové techniky budou tématem 11. října a o průběhu porodu, spolupráci lékaře s porodní asistentkou během porodu i o předporodním plánu se bude hovořit 25. října.

Epidurální analgezie u porodu či způsoby anestézie při císařském řezu jsou témata pro čtvrtek 8. listopadu, o kojení, ale také o bondingu, neboli procesu poporodní vazby mezi matkou a novorozeným dítětem, tedy o lásce od první vteřiny, se pak bude hovořit 22. listopadu. Předvánočním tématem 13. prosince pak bude šestinedělí, tedy vše, co čeká ženu po příchodu z porodnice domů.

Kurzy se konají vždy ve čtvrtek v 15 hodin v zasedacím sále Jesenické nemocnice. Cena jedné přednášky je 50 korun, a to pro maminku včetně doprovodu. Pokud tedy s budoucí maminkou přijde i partner, ten již vstupné neplatí. Místo přitom není potřeba rezervovat předem.

Autor a foto: TZ