Okresní lumpárny uplynulých dní

Z chalupy zmizely přikrývky

V pondělí 30. července ráno v rámci hlídkové činnosti zjistili policisté Obvodního oddělení Zlaté Hory, že v Dolním Údolí došlo k narušení rekreačního objektu.

U jedné z chalup tam dosud nezjištěný pachatel rozbil skleněnou výplň okna a poškodil jeho rám. Po návštěvě nezvaného hosta postrádá majitel objektu tři přikrývky. Celková škoda, kterou pachatel způsobil, byla předběžně vyčíslena na 4 000 Kč.

Věc šetříme pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody. Za takové jednání pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí podle trestního zákoníku mimo jiné až tříletý trest odnětí svobody.

Pracovní úraz

Ve čtvrtek 2. srpna krátce před půl druhou hodinou odpoledne se ve Zlatých Horách zranil zaměstnanec firmy. Při manipulaci s plechem si pořezal zápěstí. Spolupracovníci neprodleně přivolali rychlou zdravotnickou pomoc, která zajistila letecký transport 56letého pracovníka k ošetření do Fakultní nemocnice Olomouc. Dechová zkouška byla u poškozeného negativní.

Vloupal se do skladu

Policisté pátrání po pachateli, který se v blíže nezjištěné době z 1. na 2. srpna vloupal ve Zlatých Horách do budovy sloužící jako sklad. Poté, co rozbil skleněnou výplň okna, zevnitř odcizil generátor v hodnotě za téměř 4 000 Kč.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Za takové jednání pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí podle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Příležitost dělá zloděje

Škodu za 15.000 Kč způsobil neznámý pachatel, který odcizil jízdní kolo. Osmadvacetiletý muž si přijel do Velké Kraše zajezdit do Bike parku. Jízdní kolo zn. Specialized P3 si přes noc na neděli 5. srpna odložil vedle stanu. Neznámý pachatel využil toho, že kolo nebylo vůbec zajištěno, a odcizil ho. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Vloupání do skladu

Vloupání do skladu ve Zlatých Horách oznámil na policii 67letý muž. Neznámý pachatel někdy v době od 1. do 2. srpna rozbil okénko skladu. Uvnitř odcizil generátor. Majitel vyčíslil způsobenou škodu na 4.000 Kč.

Javornický poberta

Podezření ze spáchání přečinu krádeže si vyslechl 28letý muž z Javorníku. Na začátku června si 61letá žena odložila na lavičku autobusového nádraží v Javorníku tašku. Když se za 15 minut vrátila na místo zpátky, chyběly jí v ní nějaké věci. Osmadvacetiletý muž si tak měl přisvojit mobilní telefon, sáček mražených hranolků a tabáku, vše v hodnotě 1.140 Kč.

„Tohoto jednání se 28letý muž měl dopustit i přesto, že v posledních třech letech byl pro podobné jednání již pravomocně odsouzen,“ vysvětlila mluvčí.

Kdo za to může?

Jeseničtí policisté žádají veřejnost o pomoc při vyšetřování dopravní nehody, která se odehrála v úterý 7. srpna v Jeseníku. Před 11 hodinou přijel 89letý řidič s vozem zn. Dacia Sandero na křižovatku po ul. Fučíkova. Z vedlejší silnice chtěl odbočit vlevo na ul. Lipovská. V ten moment však po hlavní silnici projížděl 39letý řidič s vozem zn. Škoda Octavia, který odbočoval vlevo na ul. Fučíkova. V křižovatce došlo ke střetu mezi oběma vozidly. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 30.000 Kč.

Policisté žádají všechny svědky, kteří uvedenou dopravní nehodu viděli, aby se přihlásili na telefonním č. 723 160 826.

Žhář

Policejní komisař sdělil podezření 49letému muži ze spáchání přečinů poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Na začátku června měl podezřelý muž v Supíkovicích vniknout na zahradu 43leté ženy. Když došel k zahradnímu altánu, uvnitř zapálil deku. Požárem bylo zničeno jak veškeré vybavení, tak celý altán. Třiačtyřicetileté ženě podpálením altánu způsobil škodu přes 220.000 Kč.

Dopravní nehoda

Škoda za 90.000 Kč byla způsobena při dopravní nehodě osobního vozidla a traktoru. Ve středu 8. srpna jel 56letý muž s vozem zn. Nissan Patrol ve směru od Vápenné na Pomezí. Po projetí zatáčkou zahlédl, jak z lesní cesty vyjíždí traktor. I přesto, že začal brzdit, střetu nezabránil. Přední částí vozu narazil do zadního kola traktoru. Požití alkoholu bylo u obou účastníků vyloučeno provedenou dechovou zkouškou. Na vozidle vznikla škoda za 40.000 Kč a traktoru 50.000 Kč.

Agresivní výtržník

Obvinění ze spáchání přečinu výtržnictví si vyslechl 29letý muž z Javorníku. V pondělí 6. srpna navštívil v podnapilém stavu venkovní posezení v Žulové. Nejprve začal slovně urážet obsluhu, která mu nechtěla vydat jídlo, na které neměl dostatečnou finanční hotovost. Poté svůj vztek obrátil i vůči hostům. Slovně je urážel, hodil po nich hranolky a také jednu ze židlí. Okolo posezení pak začal pobíhat se sekerou v ruce. Obsluha občerstvení agresivního muže odzbrojila a svedla na zem, kde byl držen až do příjezdu policistů.

V případě uznání viny hrozí mladému muži až trest odnětí svobody v délce dvou let.

Naletěla podvodníkovi

Čtyřiašedesátiletá žena oznámila na policii podvodné jednání. Prostřednictvím komunikační aplikace poškozenou kontaktoval neznámý cizinec, který se vydával za profesionálního vojáka na misi. Po navázání bližšího kontaktu a příslibu společného života ženu požádal, zda by si na její účet mohl poslat nějaké peníze. Žena souhlasila a čekala na instrukce. Při převodu několika miliónů mělo dojít ke komplikacím a po ženě požadoval zaplatit různé poplatky. Poškozená nakonec ze svého účtu odeslala částku 1.860 Eur. Podvodným jednáním tak 64letá žena přišla o 48.500 Kč.

„Během komunikace přes internet buďte vždy obezřetní a nevěřte všemu, co vám kdo napíše. Právě na internet se přesunulo mnoho podvodníků, kteří využívají obrovské anonymity. Svou oběť se vždy snaží dostat do časové tísně, aby neměla moc času na rozmyšlenou,“ upozorňuje mluvčí.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP