POZVÁNKA NA VÝSTAVU „PŮL STOLETÍ S CIMRMANEM“

Vlastivědné muzeum Jesenicka vám představí novou výstavu, která popisuje padesát let existence Divadla Járy Cimrmana na české scéně, ale především dokumentuje život samotného českého vlastence a zneuznaného génia Járy Cimrmana. 

6března 2018 – 13května 2018………………….…………………………………..Galerie

Na podzim roku 1966 v rozhlasovém pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka stanice Praha zazněla z úst Zdeňka Svěráka, Jiřího Šebánka a Josefa Škvoreckého první narážka o naivním sochaři, povoláním řidiče parního válce. O rok později se již konala oficiální divadelní premiéra hry Akt, která počítala s diváky – začátečníky a prezentovala mistrovy poznatky veřejnosti. 

Přestože není dochovaná Járova úplná podobizna, Cimrmanovo světoběžné působení můžeme pozorovat na všech světových kontinentech. V Českých zemích například zastával povolání učitele, lékaře, dramatika, hudebníka, či kriminalisty, byl mj. plodným vynálezcem. Prováděl a ovlivnil nespočet dalších zajímavých činností a osob, které se zapsaly do historie díky své vědecké práci. Ve výstavě se můžete těšit na jeho důvtipné vynálezy i předměty z denního života. Současně nahlédnete do textů a fotografií ze zákulisí Divadla Járy Cimrmana. Přijďte oslavit jubileum vzniku „málem Největšího Čecha,“ který
se neproslavil. 

Vernisáž výstavy v úterý 6. 3. 2018 v 17:00 hod. osobně uvede pan Zdeněk Svěrák a členové souboru Divadla Járy Cimrmana. Vstup na vernisáž je zdarma, je však nutná rezervace vstupenek. Vstupenky je možné rezervovat od úterý 20. 2. 2018 do pátku 2. 3. 2018 do 17:00 hod. na muzeum.pokladna@jen.cz nebo osobně na recepci Vlastivědného muzea Jesenicka ve Vodní tvrzi. Vstup od 16:30 hod. pro návštěvníky s rezervací.

Kurátorka a výtvarnice výstavy: BcA. Ivana Kužílková

Vstupné: 40,- / 20,- Kč