FUTSAL – Jeseník v bitvě o sever Moravy podlehl ocelářům

SKP Ocel Třinec – AC Gamaspol Jeseník 5 : 1 ( 2 : 1 ) 
Branky: Furik – Przyczko 2, Polášek 2, Samek

Severomoravské derby nabídlo souboj, který by měl do velké míry promluvit do sestupové matematiky.

Třinec do sezony nevstoupil dobře a případná porážka by pro něj už znamenala obrovskou komplikaci v záchranářské misi. Jeseník je po třetině odehrané soutěže s mírně lepší bilancí již také pevně usazen mezi celky pouze usilujícími o prodloužení prvoligové příslušnosti a tak se hrálo o hodně.

Počáteční oťukávání nemělo parametry ligového futsalu, hráči obou týmů působili nervózně a kombinace často končili na nevynucených chybách. Skóre otevřeli po standartní situaci hosté, Plhák přihrál Furikovi, který z ostrého úhlu zaskočil třineckého Krežoloka. Po inkasované brance jakoby se domácí uvolnili a začali přebírat otěže zápasu do své moci. Gamaspol podržel několika dobrými zákroky Růžička, ale jeho spoluhráči na výkon své opory nedokázali navázat. Po špatném bránění autu nehlídaný Pryczko sám před gólmanem jen lehce tečoval nástřel a bylo srovnáno. Ještě neuběhla ani minuta, rozběhnutý Blahut narazil do Mráze přihrávajícího Kozelskému a rozhodčí vykouzlil standartku v blízkosti brankoviště. Po rozehrání našel Polášek mezeru mezi hradbou těl a získal vedení ve prospěch domácích. Velkou šanci na srovnání těsně před odchodem promarnil kapitán Plhák, který v samostatném nájezdu přestřelil.
Do druhého dějství šel Jeseník s cílem otočit průběžný výsledek. Velkou aktivitou nutil hosty k faulům a ti hráli od sedmé minuty pod hrozbou pátého nedovoleného přestupku. Jeseník byl v těchto momentech lepším týmem, ale míč do sítě nedostal. Naopak domácí po signálu z rohu odskočili a získali psychickou výhodu. Navíc po inkasované brance vzala zasvé disciplína hostujícího celku a plně se projevila frustrace z výkonu rozhodčích. Velkou chybu udělal do té doby výtečný Furik, když mu Blahut zezadu zavadil o nohu, tak svůj pád přihrál. Vycházelo to ovšem ze situace, kdy rozhodčí fauly domácích zjevně ignorovali a celému týmu hostů tím hráli na nervy. Za přidání hereckých dovedností k pádu pak obdržel od Markovského druhou žlutou a hosty oslabil. Přesilovku využil po minutě Polášek a bylo rozhodnuto. Skóre uzavřel Pryczko, když Jeseník už dohrával s jedním hráčem na střídání a na sanitku čekal nejproduktivnější hráč Gamaspolu Jan Vavrač, který tři minuty před koncem hlavou fauloval loket domácího hráče. Záchranářský boj tak skončil lépe pro Třinec, jenž se v tabulce dotáhl na Jeseník na rozdíl jediného bodu.

„Se snahou zachovat klid se mi chtělo při utkání říct, že si rozhodčí zapomněli vzít pampersku, aby mohli písknout další fauly, kterých bylo hned několik. A vůbec nejde o desítky, jde o psychiku, hráči musí vidět, že nehrají do kopce! Po zhlédnutí videa ovšem musím konstatovat, že šlo o buď záměr poškodit Jeseník, nebo o absolutní nepřijatelnou neschopnost obou arbitrů. Všechny sporné situace pro Třinec, stejné věci se na jedné straně pískali na druhé ne! Shození Plháka oběma rukama soupeře při možnosti samostatného nájezd byla už neskutečná drzost nepísknout a vrcholem všeho byl faul na Vavrače. Rozhodčí Markovský pozbyl patrně i poslední zbytek svého rozumu, když loket v hlavě našeho hráče pískl jako jeho faul.“ neskrývá 24hodin po utkání zlost předseda Jeseníku Jiří Gnida a dodává: „Pořád se opakuje pět jmen rozhodčích, pořád dokola ti samí. Neschopní se drží na listině, noví šikovní rozhodčí jsou drženi dole, je potřeba ptát se proč! Bavit se o práci delegátu je zbytečné, říkám zrušit po vzoru divize F. Po vymazání těchto ombusmanů nepřesnosti, šlendriánství a symbolu krytí rozhodčích se zájem o třetí nejvyšší soutěž neskutečně zvedl. Kdo je neschopný, anebo všeho schopný ví nejlépe kluby a ne svaz. Honěk, Sebok, Markovský, Pivoňka a Klečacký to jsou výborní rozhodčí, nechte si je pro lepší a důležitější zápasy, než když hraje Jeseník“ vzkazuje na svaz vytočený předseda Gamaspolu, který poprvé ve 25leté historii klubu musel nechat svého hráče v nemocnici v dějišti utkání.

Sestava AC Gamaspol Jeseník: Růžička Martin, Till Jakub – Furik Martin, Kozelský Marek, Mráz Jiří, Novák Vladimír, Plhák Patrik, Řezníček Jakub, Vavrač Jan, Vavrušák Radim

Zdroj a foto: www.gamaspoljesenik.cz