FUTSAL – Jeseník vstoupit do nejvyšší soutěže vítězně

AC Gamaspol Jeseník – SK Olympik Mělník 3 : 1 ( 2 : 1 ) 

Nový ročník nejvyšší futsalové soutěže se rozjel první zářijový den a hned v úvodním kole se proti sobě postavili v pikantním duelu oba nováčci 1.futsal ligy.

Soupeři se nedávno střetli v souboji vítězů svých druholigových skupin, ze kterého vyšel lépe východní vítěz a tak byl Jeseník mírným favoritem i tentokrát. Důležitý moment z pohledu domácích nastal dopoledne před utkáním. Kapitán Plhák po lehčím čtvrtečním tréninku nepociťoval svalové potíže, které ho původně vyřadili z nominace a rozhodl se nastoupit.

Zápas začal ve svižném tempu, oba celky chtěli aktivní hrou potvrdit předzápasová prohlášení, že pomýšlí na plný bodový zisk a dařilo se jim to. Plynulost akcí ovšem na obou stranách často zastavovala nepřesnost, pramenící z viditelné přemotivovanosti hráčů. Po otevření brankového účtu volal brejk Mělníka z páté minuty, jenže přesunující se Růžička nemusel zasahovat díky selhání zcela volného střelce. Hostujícího Soumara v úvodu nejvíce vystrašila chytrá teč Macury, míč se jen o kousek přenesl přes břevno Olympiku. Skóre otevřel ve 13.minutě hostující Rolenc, který obešel bránícího hráče u postraní lajny a po krátkém postupu z úhlu prostřelil Růžičku. Jeseník reagoval zvýšením aktivity. Po třech minutách srovnal Furik,který byl na konci signálu z trestného kopu. Mělník zareagoval vysunutím bránění, což domácí ihned potrestali. Kozelský uhrál na pivotu míč pro Macuru, který střelou z osmi metrů procedil míč přes Soumara. A za tohoto stavu se šlo do kabin.
Po přestávce pokračovaly oba týmy aktivně, což přineslo ovoce jen Jeseníku. Nejprve sice Gamaspol zazdil přečíslení tři na dva, za minutu ale dostal podobnou šanci a Vavrač tentokrát místo přihrávky překvapil sólovou akcí a střelou. Dvoubrankový náskok Jeseník uhájil i proti sedmiminutové hře Olympiku s brankářem v poli. V této herní variantě byla v ohrožení více brána hostů než domácích a Jeseník při svém prvním vystoupení v nejvyšší soutěži připsal zcela zaslouženě plný bodový zisk.

Premiéru Jeseníku v nejvyšší soutěži a návrat Mělníku do ligy po dvou letech, okomentovali po utkání představitelé obou klubů: 
Jiří Gnida, předseda AC Gamaspol Jeseník: Nevím, do jaké míry se mi před hráči podařila skrýt nervozita, něco podobného jsem totiž ještě nezažil. A to samé jsem viděl i u kluků, na začátku bylo v naší mezihře nevídané množství chyb, paradoxně nám asi pomohl až gól v naší síti. Herně šlo o vyrovnaný zápas, rozdíl mezi týmy byl ale v přípravě zakončení. Mělník převážně střílel z větších vzdáleností, zatímco my jsme si pozice připravovali důkladněji. Jsem přesvědčený, že právě díky tomu je radost ze zasloužené výhry na naší straně. Být efektivnější, mohli jsme si ušetřit ten dramatický závěr. Své hráče musím pochválit, s naší premiérou v první lize se popasovali výtečně.

Pavel Šuba, předseda SK Olympik Mělník: Výsledkem jsme hodně zklamání, ale když neproměníme tak vyloženě šance, jako byla ta za stavu 0:0, kdy šli dva naši hráči na domácího brankáře, tak si ani vyhrát nezasloužíme. Při našem vedení 1:0 přijde naprosto zbytečný faul a po té skvěle sehraná standartka domácích, při které jsme se nechali přehrát jak mali kluci. A aby tomu nebylo málo, v té samé minutě nezachytíme jednoduchý náběh a rázem je utkání otočené a domácí nahoře. Zcela zbytečně. Do půli předvede ještě 2x totální selhání v gólové šanci. Druhá půle přinesla podobný obrázek, domácí skvěle brání a my jsme bezzubí. Několik našich nadějných akci končí nepřesnostmi a ztrátami míče, z čehož pramenil i 3.obdržený gól. Náš sólový nájezd pak skvěle likviduje domácí brankář, několik závarů končí domácími brejky. V závěru ruka domácích v brankovišti končí jen úsměvem a pokrčením ramen rozhodčího. Bylo vidět, že na některých hráčíích se projevila nervozita z prvního ligového utkáni a nepodali optimální výkon.Sestava AC Gamaspol Jeseník: Růžička, Till – Plhák, Řezníček, Vavrušák, Furik, Macura, Mráz, Kozelský, Vavrač, Marcinov
Sestava SK Olympik Mělník: Soumar, Jenč – Malák, Prejsa, Vokoun, Sváta, Gabčo, Šuba, Němec, Koubek, Rolenc, Šup

Zdroj a foto: www.gamaspol.cz