Soustředění horolezců – Naše tradice v Polsku

Stejně jako každý rok, jsme se vydali s lezeckou mládeží mezi 12. a 17. červencem do Polska. Letos jsme zvolili oblasti okolo městečka Żarki, kam jsme zavítali po dvou letech od poslední návštěvy. V kempu uprostřed vesničky Podlesice jsme zbudovali stanový tábor, který nám byl perfektním zázemím pro naše výlety do skal.

Každý rok si naše soustředění zpestřujeme hrou, kdy se dvě lezecká družstva snaží zdolat nějakou lezecky významnou horu. Letos to byl EL CAPITAN. Vzorem nám byl Adam Ondra, proto jsme si nevybrali nic lehčího než cestu Down Wall. Během výstupu se děti za splněné úkoly dozvídaly důležité informace, které jim pomáhaly horu vylézt. Obě družstva bojovala, jak jen to šlo a pomoci svých dovedností nejen výkonnostních, ale i vědomostních se nakonec podařilo jako prvním vylézt na El Capitana týmu „Big seven stones“. A zvládli to v rekordním čase 5 dní. Druhý tým s názvem „MTV“ (My To Vyhrajeme) zůstal jen 3 délky za nimi a zasloužil si také velkou pochvalu. Při plnění úkolů vznikla také tato básnička, takže musíte uznat, že důležitá byla všestrannost:

Klasická jednoduchá básnička o normálním dnu horolezčího dítěte účastnícího se soustředění na skalách:

Sedm ráno,
služba stala,
snídani nedělala,
dlouho ji hledala
a potom sežrala.

Martin poslední vstává,
David mu ručník dává.
Říká: Umyj si nohy už,
nebo na tebe vytasím nůž!

S Martinem čistým jak oblaka,
skupina kluků pro dřevo maká.
Dřevo v dešti těžíme,
mačetu i sekeru ztupíme.

Teď už jdeme na skály,
sluníčko moc nepálí.
Hodinu už chodíme,
kde jsme stále nevíme.

Na skalách lozíme celý den,
mockrát dolů nespadnem.
Strach ze skály nemáme,
šestky v klidu dáváme.

Večer se u ohně sejdeme,
básničky odrecitujeme.
A teď po pravdě Vám řekneme,
že my to vyhrajeme.

A lezení? Navštívili jsme oblasti Rzedkowice, Góra Zborów, Mirów a Olsztyn. Během dne jsme zvládli vylézt okolo 5 – 8 cest různých obtížností dle výkoností jedince. Abychom si náš pobyt ještě více zpestřili navštívili jsme v odpočinkovém dni lanové centrum ve Złotym Potoku, což si všichni náramně užili.

Protože už takto do Polska jezdíme pět let, byl o akci velký zájem nejen od dětí, ale také od dospělých. Mladých lezců se nakonec účastnilo celkem 18. Byly to kromě členů lezeckého kroužku také děti členů horolezeckého spolku, kteří za námi přijely.

Nakonec bychom chtěli poděkovat všem donorům, kteří se na celém soustředění finančně podíleli. Jsou to Český Horolezecký Svaz, Olomoucký kraj a Město Jeseník.

David Migal

Autor a foto: DM