FOTBAL – Škoda!

Těžko popsatelné zklamání zavládlo v jesenickém táboře po prohře ve Valašském Meziříčí. Nováčkovská naivita a nezkušenost si opět vybraly svou krutou daň a přes naprosto snový začátek odjíždí Jeseník ze stadionu vítěze divize bez bodu.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – JESENÍK 4 : 2

Domácí pojali utkání jako oslavu historického postupu do třetí nejvyšší soutěže. Jeseník šel do utkání s vědomím, že na půdě nejlepšího celku soutěže může jen získat. A dělal pro to maximum. Úvodních dvacet minut předváděli hosté fantastický fotbal, nátlakovým napadáním a rychlými výpady do zaskočené domácí obrany si jeseničtí hráči připravili stoprocentní gólové šance. V 6. minutě se řítil sám na brankáře Woitek a i tentokrát zůstal střeleckou múzou nepolíben. Chvíli nato další přečíslení, Mlynář uvolňuje Navrátila a s jeho zakončením si brankář Rohel rovněž poradil. Potřetí byl domácí gólman hlavním hrdinou ve 12. minutě, kdy mu Navrátil při dalším samostatném nájezdu zkusil udělat kličku do strany a – neuspěl. Zasloužená gólová radost i s originální oslavou přece jen propukla v jesenických řadách v 15. minutě, kdy Macura vyvezl míč z hloubi pole, vyměnil si míč s Kyselou a „bodlem“ překonal Rohela. A v 18. minutě to vypadalo ještě veseleji: Furik přetaženým centrem našel Kyselu, ten se šikovně zbavil stopera a vypálil z úhlu ke vzdálenější tyči – 0:2. Domácí jen zírali, do té doby se nezmohli vůbec na nic.

Tak jako umíme milovat fotbal, zároveň nám připravuje momenty, kdy ho k smrti nenávidíme. Lídr soutěže na vlastním stadionu právě zažil ledovou sprchu, přežil další tutovky soupeře a byl zralý na debakl. A pak, jakoby kouzlo přestalo fungovat a všechno bylo pryč: ve 22. minutě Karakasidis v tísni poslal míč hlavou k vlastnímu brankáři, jenže Vrána to vůbec nečekal a tak se náš nejzkušenější hráč nechtěně zapsal mezi střelce utkání. Nejlacinější inkasovaný gól sezony padl v nejméně vhodný okamžik a domácí vrátil do hry. Ve 28. minutě Macura fauloval (nebo nefauloval – to už je teď jedno) Pospěcha a Výmola z penalty vyrovnal. Náš fotbalový Armagedon pak dokonal znovu Pospěch, když v závěru poločasu z přímého kopu obstřelil zeď a dal vítězný gól utkání.

Druhý poločas vypadal tak, jak se dalo předpokládat. Když někdo otočí z 0:2 na 3:2, většinou mu to dodá tolik morálních sil, že je těžké takový zápas ztratit. Domácí pozorně bránili a do ničeho nás nepouštěli. Nejblíže vyrovnání byl neúnavný Woitek, který v nadějné pozici neprostřelil brankáře. Více šancí měli domácí, kteří naši obranu několikrát rozebrali, ale Vránu dlouho nemohli překonat. Až v 86. minutě našel centrovaný míč Pospěcha, a ten se znovu prosadil – hlavou k tyči nedal Vránovi šanci.

S bodovým ziskem z Valmezu se příliš nepočítalo, takže z tohoto ohledu se nic tak zásadního nestalo. Vzhledem k průběhu prvního poločasu nás ovšem tato prohra bude ještě dlouho bolet. V sobotu hraje Jeseník poslední domácí utkání s Hranicemi a v sestupových počtech nemůžeme kalkulovat s ničím jiným než povinným vítězstvím.

FOTOGALERIE

ZÁZNAM UTKÁNÍ

Branky: 22. vlastní (Karakasidis), 28. Výmola (pk), 40. a 86. Pospěch – 15. Macura, 18. Kysela.

TJ Valašské Meziříčí: Rohel – Bělíček, Kovář, Michálek, Václavek – Komara (61. Kotůlek), Wludyka, Sviták (22. Žilinský), Dragon (76. Kučera) – Pospěch, Výmola. Trenér Michal Kovář.

FK Jeseník: Vrána – Mráz (80. Plhák), Karakasidis, Macura, Vavrač – Kysela, Mlynář, Minka, Furik (66. Bříza) – Navrátil, Woitek.

ŽK: 36. Bělíček, 43. Kovář, 71. Michálek – 27. Macura, 27. Woitek, 37. Mlynář, 66. Furik.

Rozhodčí: Petr Šistík – Alexandr Černoevič, Michal Novák.

Diváci: 450.

Zdroj a foto: www.fotbaljesenik.cz