Info pro turisty a cyklisty v Jeseníkách: Cesta kolem Švýcárny se bude v sezóně dočasně uzavírat, sledujte web i Facebook LČR

Cestu kolem chaty Švýcárna směrem na Červenohorské sedlo a Kouty nad Desnou v Jeseníkách začnou Lesy ČR od 16. května rekonstruovat. Práce dočasně omezí turisty i cyklisty, a to nejdéle do konce října.

Jedná se o úsek na zelené turistické značce od chaty Švýcárna po přístřešek Petrovka na cyklotrase z Pradědu přes Švýcárnu do Koutů nad Desnou. Lesy ČR upraví povrch cesty v části úseku od stoupání na Velký Jezerník až po chatu Švýcárna, a to tak zvaným štětováním. „Jde o velmi pracnou a nákladnou techniku, při níž povrch komunikace zpevní kameny,“ uvádí krajský ředitel Lesů ČR ze Šumperka Tomáš Pospíšil a dodává: „Kvůli krátkému vegetačnímu období v těchto nadmořských výškách musíme cestu opravit během turistické sezóny. Budeme se samozřejmě snažit, abychom návštěvníky hor omezovali co nejméně, ale některé technologické postupy nedovolují pohyb veřejnosti v místě oprav. Staveniště se tedy bude čas od času uzavírat“.

Vstup stavebníci omezí na nezbytně nutnou dobu, tedy dočasně. Přesné termíny zatím nejsou známé. Lesy ČR budou turisty včas informovat na webu i Facebooku. „Pokud uzavřeme trasy Švýcárna – Petrovka, turisté mohou využít náhradní trasu po červené turistické značce přes Malý Jezerník nebo po modré značce Kamzík – Výrovka. Zbytek trasy z Petrovky na Červenohorské sedlo by měl být po celou dobu přístupný,“ dodává Pospíšil.

Autor a foto: EJ, Na snímku: poškozená cesta pod Švýcárnou (květen 2017)