Jesenická nemocnice nově zavádí poporodní bonding

Jesenická nemocnice, člen skupiny AGEL, modernizuje v posledním roce nejen své vybavení, ale i metody a postupy. Čerstvým důkazem je aktuálně zavedený poporodní bonding, který si nově mohou vychutnávat všechny rodičky a jejich čerstvě narozená miminka. Tato metoda podporující budování základních emočních vazeb spočívá v neoddělování novorozence od matky v prvních hodinách po porodu a získává si v pokrokových zemích stále větší oblibu. Mimo pozitivních účinků na psychiku pomáhá poporodní bonding u novopečených maminek také nastartovat tvorbu mateřského mléka či zavinování dělohy.

„Nastávajícím rodičům se v naší porodnici snažíme maximálně vycházet vstříc a podporovat je v jejich zájmech i přáních. Jsme proto velmi rádi, že jim nově můžeme nabídnout v rámci našich služeb i poporodní bonding, který prohlubuje emoční vazby dětí a rodičů a přispívá k psychické pohodě obou stran. Zavedení poporodního bondingu je dalším důkazem modernizace přístupu k léčbě v naší nemocnici, což jistě nastávající rodiče uvítají,“ říká gynekoložka a členka představenstva Jesenické nemocnice MUDr. Jana Chrastinová.

Bonding probíhá při přirozeném porodu tak, že porodník položí ještě neumyté dítě matce na břicho, nechává se dotepat pupečník a je proveden takzvaný milking, tedy natlačení krve z pupečníku ze směru od matky zpátky k miminku. Zároveň je dítěte umístěno na břiše matky tak, aby bylo umožněno jeho doplazení k prsu a přisátí. Novorozenec je po dobu prvních dvou hodin svého života ponechán na porodním sále v péči rodičky a jejího doprovodu. Až poté, pokud si to rodiče nepřejí dříve, sestra dítě zváží, změří a popíše.

„Plný bonding lze nejlépe realizovat při porodu donošeného miminka s dobrou poporodní adaptací, kdy porod probíhá přirozenou cestou nebo plánovaně císařským řezem při zachované čiré plodové vodě,“ vysvětluje MUDr. Chrastinová s tím, že v případech, kdy se u porodu vyskytnou komplikace, rozhoduje o možnostech bondingu lékař, a to s ohledem na zdravotní stav maminky i dítěte.

Hlavními výhodami bondingu pro dítě je možnost pomalé adaptace na nové prostředí a utváření rané vazby mezi matkou a dítětem. Novopečeným maminkám zase bonding pomáhá nastartovat tvorbu mateřského mléka či zavinování dělohy. U matky i dítěte pak navíc při bondingu dochází k vyplavování hormonu oxytocinu, který uklidňuje, posiluje a u rodiček i pomáhá snižovat poporodní krvácení.

Zavedení poporodního bondingu je v Jesenické nemocnici přitom jen dalším dílčím krokem v celkové modernizaci porodnice, která v těchto měsících naplno probíhá. „Na gynekologickém oddělení byla kompletně vyměněna okna, oddělení bylo dovybaveno novými lůžky se stolky a pro zvýšení odborné úrovně zde byly pořízeny také zcela nové přístroje – laparoskopická věž, kolposkop, resektoskop, ultrazvuk či kardiotokograf (CTG),“ uvádí MUDr. Jana Chrastinová s tím, že v nejbližší době proběhne na tomto oddělení i úprava sociálních zařízení a částečná rekonstrukce porodního sálu. „I během této modernizace budeme rodičky i nadále přijímat,“ uzavírá MUDr. Chrastinová.

Autor a foto: RM