V Bukovicích začaly přípravné práce stavby nového mostu přes řeku Bělou a Vrchovištní potok. Připravte se na dopravní omezení a objížďky

Několikaleté plánování, vykupování i nezbytné handrkování o pozemky, nová okna nebo ploty skončilo. V těchto dnech začíná výstavba motoristy tolik očekávaného mostu, který na důležité komunikaci při cestě na Rejvíz nově spojí Jeseník s místní částí Dětřichov. Souběžně začne i výstavba druhého, přilehlého přemostění Vrchovištního potoka z ulice Rejvízské na ulici Slunnou.

K velké radosti místních dojde konečně k nahrazení provizorního příhradového mostu, který měl byt okamžitým, ale pouze krátkodobým řešením po ničivých povodních v roce 1997. V zápůjčce od armády ho už město drží 20 let!

První řidiči by mohl na nové přemostění vyrazit již v prosinci tohoto roku.

„Stavba nového „Rejvízského mostu“ začala v pondělí 13. března přípravnými pracemi, které skončí 19. března. V tomto časovém úseku dojde ke kácení zeleně a demolici RD č.p. 5. Od 20. března  do 30. dubna bude probíhat 1. etapa stavebních prací na ulici Rejvízské (silnice II/453), kde dojde k dopravnímu omezení,“ uvedl mluvčí města Richard Kapustka.

Od tohoto data bude ulice Slunná neprůjezdná, od křižovatky s ulicí Rejvízskou (restaurace U Slunce) a z tohoto důvodu bude nutné použít křižovatku na ulici Šumperské. Bude zde osazeno  signalizační světelné dopravní značení (semafory), včetně dalšího svislého dopravního značení, upravující přednost jízdy. Provoz bude sveden do jednoho jízdního pruhu ve směru Jeseník – Rejvíz (výjezd z města), viz. situace č.1.

V této etapě budou provedeny provizorní komunikace pro pěší, přeložky inženýrských sítí na ulici Rejvízské (silnice II/453). Dále budou zahájeny stavební práce na mostech přes řeku Bělou a Vrchovištní potok.

To byl teprve začátek

V období od 1.5.2017 do 3.9.2017 bude zahájena 2.etapa stavebních prací na ulici Šumperské (silnice I/44) a dále budou pokračovat stavební práce na ulici Rejvízské (silnice II/453). S tím souvisí další dopravní omezení. V této etapě bude na ulici Šumperské svedena doprava do jednoho jízdního pruhu, a to ve směru výjezdu z města. Bude zde osazeno signalizační světelné dopravní značení (semafory), včetně dalšího svislého dopravního značení, upravující přednost jízdy. Na ulici Rejvízské (silnice II/453) bude doprava v této etapě svedena do druhého jízdního pruhu (ve směru do města).

V závěrečném období od 4.9.2017 do 30.11.2017 budou probíhat 3. a 4.etapa dokončovacích stavebních prací a to opět omezí dopravu na všech dotčených komunikacích. „I v této etapě budou občané v dostatečném časovém předstihu informováni o krátkodobých částečných omezeních na výše uvedených komunikacích. Stavební práce budou ukončeny k 30.11.2017,“ doplnil mluvčí.

V územním plánu je dopravní situace touto lokalitou řešena jinak

Původní územní plán počítal s obchvatem vedeným tunelem pod Smetanovými sady, a to kvůli odlehčení dopravy v centru Jeseníku. Ten měl vyústit v areálu dnes již zdemolované bukovické pily a tranzit měl dál pokračovat levou stranou po přilehlých loukách kolem Adolfovic a Domašova směrem na Červenohorské sedlo. V místech, kde stojí budova bývalé školky na jednom břehu a restaurace U Slunce na protilehlém, mělo vzniknout velkolepé přemostění s mimoúrovňovou křižovatkou a s napojením na obchvat. Vzhledem k astronomickým nákladům se od záměru (stále!) zakresleného v územním plánu ustoupilo a hledají se reálná a dostupná řešení dopravy.

A co bude se starým mostem?

Původní, 16 metrů dlouhý železobetonový most z roku 1905, na kterém podle některých pramenů byl nápis Franzikus Brücke (informace se bohužel do publikování článku nepodařila ověřit), u jesenických spíše známý pod přezdívkou „betonový“ nebo „Hitlerův“, zůstane zachován.

„Františkův“ most statečně odolával „zubu času“ i „stoleté povodni,“ která se prohnala Jesenickem v roce 1997. Své prozatím poslední velké vítězství zaznamenal nad úvahami o jeho demolici. Naštěstí ale bude dále stát na svém místě jako memento šikovnosti našich předků. Jeho další využití je však komplikované, a tak nejspíš zůstane mostem, který nikam nevede.

Projekt nového mostu. Zdroj: www.jesenik.org

Autor: JF, foto: TZ a jn