Do parčíku na náměstí Svobody se vrátí ptačí voliéra, na Masarykovo náměstí „svatý“ od kostela

Oslavy k 750. výročí od první písemné zmínky o městě Jeseník změní i tvář města. Na „starém autobusáku“ bude obnovena ptačí voliéra a na jesenické centrální náměstí se vrátí sv. Jan Nepomucký.

Plány na přestěhování sochy světce, která v současné době stojí před jesenickým kostelem Nanebevzetí Panny Marie, zpět na Masarykovo náměstí jsou známé déle. Málokdo již pamatuje, že socha zde až do poloviny minulého století stála a český patron ze svého místa situovaného na východní straně náměstí, ač s hlavou pokorně skloněnou, dohlížel okny na dění na radnici. Na své místo se ale nevrátí, protože nyní bude umístěn na druhý konec, před budovu České spořitelny. Ještě před návratem na náměstí má město v plánu nechat sochu rekonstruovat za cca 250 000 Kč.

Naopak na voliéru s ptáky v místech, kde v současné době často „kempují“ bezdomovci, si mohou pamatovat mnozí. Tato vyhledávaná atrakce zde stála v 80. letech minulého století a zanikla následkem přestěhování autobusového nádraží do nové lokality.

Předválečné foto jesenického náměstí se sochou sv. Jana. Zdroj: sociální sítě

Jak informoval starosta Kalous, město je připraveno vynaložit na tuto akci ze svého rozpočtu až do jednoho miliónu korun a výstavbu v příštích měsících provedou Technické služby Jeseník.

Výběr klimaticky vhodných druhů ptáků a následný celoroční provoz venkovní voliéry obstará zkušený tým ze Střediska volného času DUHA.

Oslavy výročí 750 let města

První zmínka o lokalitě na místě dnešního Jeseníku pochází z roku 1267, kdy se v latinském pramenu cituje jako Vriwald (později Vrowald, Vrienwalde, Freynwalde), tedy místo zbavené lesa. Mezi lety 1284 a 1295 se Jeseník stal městem. V rámci oslavy tohoto významného jubilea bude město Jeseník pořádat množství zajímavých kulturních a sportovních akcí, hlavní oslavy výročí proběhnou 15.-17.9.2017.

Voliéra v parčíku na náměstí Svobody. Zdroj: sociální sítě

Park dnes. Foto: jf

Sv. Jan Nepomucký

Narodil se kolem roku 1340 v Pomuku (později Nepomuku) v Čechách. V letech 1369 – 1380 byl veřejným notářem a zároveň pracoval v úřadě generálních vikářů. Po vysvěcení na kněze byl farářem v Praze u sv. Havla (1380 – 1390) a kanovníkem kapituly u sv. Jiljí (1382 – 1389) a na Vyšehradě (1389 – 1393). Arcibiskup Jan z Jenštejna ho jmenoval svým generálním vikářem (1389 – 1393). Když vyvrcholilo napětí mezi králem Václavem IV. a arcibiskupem, stál na straně arcibiskupa a hájil svobodu a nezávislost církve na králově zvůli, zatímco král se snažil ovládnout církev a získat na svou stranu část vyššího duchovenstva. Byl podroben výslechu a při mučení za osobní účasti krále, zemřel. Jeho tělo bylo 20. března 1393 vhozeno do Vltavy, potom prozatímně pohřbeno a později (snad 1396) přeneseno k pohřbení do katedrály.

Sochu Jana Nepomuckého najdeme na Karlově mostě, ze kterého byl shozen do Vltavy, ale na mnoha jiných významných místech celé Evropy. Tento lidem obdivovaný mučedník byl roku 1729 svatořečen a je uctíván jako svědek zpovědního tajemství. Když byl roku 1725 v rámci kanonizačního řízení otevřen jeho hrob, vypadla z lebky tkáň podobná jazyku, který během hodiny naběhl, zčervenal a jakoby ožil. Umučení Jana Nepomuckého se aktivně zúčastnil i sám král Václav IV., ale nebylo to jen kvůli manželce Žofii.

Autor a foto: JF