VÍTE KDE BYSTE V JESENÍKU NAŠLI HAMBURGERŮV CHODNÍK?

KAREL MIČÁNEK: Názvy ulic v Jeseníku – Alšova ulice

Pokud jdete z náměstí po Tyršově ulici, odbočte kousek za mostem přes říčku Staříč vpravo do kopce a jste na Alšově ulici. Je to úzká ulička, před rokem 1945 se jí říkalo Hamburgerův chodník*. Prochází podchodem pod železnicí a kousek nad nádražím Alšova končí na Priessnitzově ulici.

Nese jméno slavného českého malíře Mikuláše Alše. Asi jej patrně znáte spíše pod jménem Mikoláš, ale o tom později.

Mikuláš Aleš se narodil v roce 1852 v Miroticích u Písku. Malovat začal již ve čtyřech letech, hodně také četl. V dětském věku mu učarovali Indiáni a indiánské jméno Trapper používal mezi přáteli i v dospělosti.

mikolas-alesPo vystudování píseckého gymnázia nastoupil v roce 1869 na Akademii výtvarných umění v Praze. Již dříve mu zemřeli oba rodiče, tak se mladý Mikuláš v Praze musel živit prakticky sám. Přivydělával si kresbami do řady časopisů – Světozor, Zlatá Praha, Humoristické listy a další.

V roce 1878 se usadil v Roztokách na statku Alexandra Brandejse, který podporoval mladé české umělce (jinými slovy, malíř Aleš by se bez něj asi neuživil). V roce 1879 pak společně s F. Ženíškem zvítězil v soutěži na výzdobu Národního divadla cyklem 14 lunet, nazvaných Vlast.

Bohužel toto vítězství mu pak přinášelo řadu zklamání, soutěžní porotě se nelíbil Alešův „neotesaný“ malířský styl (údajně neviděl rozdílu mezi skicou a hotovou malbou), takže většinu lunet nakonec dokončil uhlazenější Ženíšek. Aleš pro toto nepochopení velmi zahořkl a prakticky zanechal malby. Dále se živil kresbami do časopisů a ilustracemi knih, dokonce tvořil návrhy a kartony na fresky a sgrafita. Jeho malby nese kupříkladu známý Rottův dům na Malém náměstí v Praze, či Wiehlův dům na Václavském náměstí.

alsovaŽivot malíře nebyl lehký, v té době byl již ženatý, z finančních důvodů se často stěhoval, jen v Praze bydlel na 13 adresách! Malíř Aleš však postupně získával renomé a spolupracoval s významnými literáty, jejichž díla ilustroval – Jirásek, Rais, Čelakovský, Arbes.

V roce 1896, kdy se Alešovi již dobře dařilo, se stal čestným starostou výtvarného spolku Mánes, v roce 1900 se již naposledy přestěhoval do bytu s třemi pokoji na Havlíčkově třídě v Praze.

V roce 1912 vydal spolek Mánes samostatnou publikaci o díle Mikuláše Alše a téhož roku byl jmenován pražským měšťanem.

Mikuláš Aleš zemřel v Praze v roce 1913.

Za svůj život vytvořil celkem 8 000 nejrůznějších kreseb, ilustrací, či návrhů. Dále pak na 65 olejomaleb. Stále právem patří mezi nejznámější české malíře, v řadě měst má pomníky, ulice, sady, jeho díla se na aukcích i v dnešní době velmi dobře prodávají.

A teď tedy ke jménu Mikoláš. Všichni jsme se ve škole učili o malíři Mikoláši Alšovi. Snažil jsem se zjistit, kde tedy Mikuláš přišel ke jméno Mikoláš. Zde jsou fakta :

  • v matričním zápisu o křtu je uvedeno jméno Mikuláš Aleš.

  • Své obrazy malíř podepisoval M.Aleš

  • publikace Mánesu z roku 1912 uvádí jméno malíře Mikuláš Aleš

  • F.X.Šalda, známý publicista, literární a umělecký kritik ve svém článku z roku 1913

    jmenuje malíře Mikuláš Aleš

Zdá se tedy, že za malířova života se jméno Mikoláš pravděpodobně nepoužívalo, nevidím tedy jediného důvodu, abych vynikajícího malíře jmenoval Mikolášem. Snad mi čtenáři odpustí, případně se najde někdo, kdo mi můj názor vyvrátí. Budu velice rád , poněvadž myšlenka, že mi ve škole neříkali pravdu, se mi z duše příčí.

Děkuji.

Karel Mičánek

Vysvětlivka: * Pan Eduard Hamburger byl prezidentem Spolku rakouských sladovníků a tudíž není vyloučeno, že někdy v minulosti navštívil z obchodních důvodů jesenický pivovar. Vděční občané pak po něm pojmenovali kus chodníku. Předpokládám, že v té době nebyl Frývaldov plný milovníku podivné housky s karbanátkem, nesoucí stejný název. I když, možné je vlastně všechno.

Souvisí:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: JF