NEJVĚTŠÍ PŘEHLÍDKU ZÁCHRANNÝCH SLOŽEK REGIONU CHYSTAJÍ V JESENÍKU

Jako tradiční už můžeme nazvat prezentaci činnosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému a Armády ČR, která na začátku září proběhne v areálu Priessnitzových léčebných lázní. Součástí přehlídky bude také charitativní akce. Ta má pomoci dvanáctiletému Vojtovi z Jeseníku při boji s těžkou nemocí.

Přehlídka pod názvem Bezpečnost bez hranic se uskuteční na lázeňském hřišti v pátek 9. září. Odstartuje už v půl desáté dopoledne a až do dvou hodin bude hřiště plné policistů, celníků, vojáků a záchranářů. Mezi ukázkami nebude chybět zadržení nebezpečného pachatele, bojový výcvik, simulovaná dopravní nehoda nebo vojenská akce. Hasiči předvedou práci s ručními hasicími přístroji, dojde i na pyrotechniky. „Největším lákadlem letošního ročníku budou jistě nová policejní vozidla, kterými byli jeseničtí policisté vybaveni. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nové vozy určené dopravní a pořádkové policii, kriminalistickým technikům nebo také psovodům,“ přibližuje Tereza Neubauerová, tisková mluvčí jesenického policejního útvaru. Příchozí si mohou také zblízka prohlédnout, vlastně i téměř osahat, vybavení záchranářů nebo si vyzkoušet auto a moto trenažer, případně simulaci dopravní nehody. „Očekáváme, že dopoledne do lázní zavítají jak základní, tak i mateřské školy v rámci své výuky. Nicméně program pro děti u nás bude pokračovat také odpoledne. Večer naopak chystáme koncert oblíbené jesenické kapely Vagon rock machine, ve které právě hrají i příslušníci některých záchranných složek,“ doplňuje obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

A4 tisk-page-001Součásti programu je už počtvrté charitativní akce Pomáhejme, když můžeme. Jejím smyslem je pomáhat skupinám i jednotlivcům, kteří se potýkají s nelehkou životní situací, především zdravotními problémy, v nichž jim nedokáže nebo nechce pomoci náš sociální či zdravotní systém. Letos má zlepšit život dvanáctiletému Vojtovi z Jeseníku. „Vojtovi byla v jeho čtyř a půl letech diagnostikována silná cukrovka. To by nebylo ještě tak hrozné, na konci roku 2014 se k ní přidala epilepsie. Od té doby prodělal několik velkých záchvatů, denně se musí potýkat s 10 až 16 záchvaty menšími. Pomoci mu může přístroj měřící hladinu cukru celodenně a nepřetržitě. Jeho pořízení ani provoz však nehradí zdravotní pojišťovna, což je právě ten důvod, proč akci letos pořádáme právě pro Vojtu,“ uzavírá Rak.

Autor: VJ

Úvodní foto: Jan Škoda, Bezpečnost bez hranic 2015

Fotogalerie z loňského ročníku: JŠ a JF