FOTBAL – První divizní výhra

JESENÍK – ŠUMPERK 6 : 1

Bříza – Bříza – Woitek – Minka – Woitek – Kysela. Pod touhle šifrou budeme ještě dlouho vzpomínat na památný poločas snů v divizním derby proti Šumperku.

Nebylo to jen vítězství nad obávaným soupeřem, ale hlavně nad námi samotnými. Od prvního kola, možná už od červencového pohárového nezdaru se debaty v jesenickém fotbale stále točily kolem jednoho klíčového tématu: Máme vůbec na tu divizi? Bylo správné rozhodnutí hrát tuhle soutěž v podstatě jen s vlastními odchovanci? Kdo z hráčů snese divizní kritéria, a pro které je už kraj výkonnostním stropem? Jistý pesimismus a nedůvěra byly cítit jak mezi fanoušky, tak částečně i uvnitř klubu.

Šumperk přijel do Jeseníku sice bez bodového zisku z předchozích kol, ale mužstvo vystupovalo velmi sebevědomě a dá se říct, že k zápasu hosté přistoupili tak, že se jim tady nemůže nic stát. Zkušenost z červencového poháru je v tom utvrzovala. Po zápase pak zdrcený vedoucí mužstva musel konstatovat: 6:1 je ještě milosrdný výsledek. Tento Šumperk byl hodně špatný.

Jeseník zaskočil soupeře od prvních minut aktivním a důrazným napadáním. Co ale nejvíce zdobilo jesenickou hru v tomto utkání, byl rychlý přechod do útoku po získaném balonu. A bylo až nepochopitelné, jak šumperská defenziva nedokázala zachytávat tyto protiútoky. Jeseník tak byl několikrát v prvním poločase blízko vedoucí brance: ve 23. minutě Mlynář našel na křídle Plháka, který postupoval sám na branku, jeho zakončení se dostalo za brankáře, ale dobíhající obránci míč na poslední chvíli vykopli z prázdné čáry. O minutu později Woitek našel uličku za obranu a Navrátil z úhlu míjí branku. Ve 34. minutě Plhákův rohový kop stočený na branku gólman na poslední chvíli vytlačil nad břevno. Ve 38. znovu Plhák převzal míč na křídle, rychlou kličkou se zbavil obránce a těsně přestřelil. A aby se to nepletlo, v úplném závěru poločasu Minka ze středu hřiště rychlým nákopem rozehrál opět na Plháka, který se prosadil přes obránce, ale k lepšímu zakončení už neměl prostor.

Šumperk byl v prvním poločase – co se týká brankových příležitostí – mnohem skromnější. Nejvíce nám zatrnulo ve 34. minutě, kdy Rozsíval přetaženým centrem našel na zadní tyči Muzikanta, a ten naštěstí zahrál falešně: rána z voleje těsně minula Pastuchovo břevno. Domácí gólman se pak vyznamenal ve 43. minutě, kdy Rozsívalův přímý volný kop vykryl před sebe a následnou dorážku Kotzmanna vyrážel nosem.

DSC_0319Na začátku druhého poločasu byl Jeseník znovu aktivnější a po faulu na Plháka zatočil Karakasidis přímý volný kop krásně pod břevno, ovšem šumperský gólman vytasil parádní zákrok. Nejvyšší vítězství dosavadního průběhu sezony v divizi E se začalo rodit nenápadně od 55. minuty. Po faulu na Břízu viděl druhou žlutou kartu Demeter a hosté šli do oslabení. V 58. minutě Plhák v souboji přetlačil stopera Jindru a najednou postupoval sám na brankáře. Ten včasným vyběhnutím stihl míč odkopnout, ale jen k volnému Břízovi, který z voleje pohotově trefil snad ze 30 metrů prázdnou branku. Neskutečná euforie vládla v tu chvíli na jesenickém stadionu, ale jen do chvíle než Šumperk rozehrál, dlouhý nákop poslal do šance Muzikanta, kterého v šestnáctce zatáhl za dres Vavrač a byla nařízena penalta. Kromě toho viděl domácí hráč červenou kartu a síly na hřišti se vyrovnaly. Pokutový kop v pohodě proměnil Rozsíval.

Poslední, co se v tento velký jesenický den nepovedlo, byla největší gólová příležitost Petra Navrátila, který po Woitkově přihrávce pálil sám před brankou vysoko nad. A pak už přišlo:

68. minuta – Novák poslal po křídle Woitka, jeho přesný centr nachází Břízu, který se krásně zavěsil do vzduchu a hlavou do protipohybu gólmana vrací Jeseníku vedení.

70. minuta – Woitek důrazným presinkem sebral míč protihráči a postupoval sám na gólmana, klička doprava a střela do prázdné brány znamenají vedení 3:1.

71. minuta – fascinující jesenickou tříminutovku zakončil nejhezčí gól utkání. Bříza hlavou prodloužil na Kyselu, jeho centr našel nabíhajícího Minku, který efektně z voleje napálil míč do sítě – 4:1.

78. minuta – rychlý brejk do otevřené obrany, střídající Furik uhání na branku, nachází na druhé straně nabíhajícího Woitka, který z blízka nemá problém s pátým gólem.

87. minuta – poslední dáreček soupeři z druhé strany Jeseníků. Mlynář centruje na Keltnera, ten stopne balon pro Kyselu, který z druhé vlny pálí k tyči. Tohle měl brankář jednoznačně chytit, ale nechytil – 6:1.

Tak nám skončil první set, ten druhý se hraje na jaře v Šumperku. Buďme opatrní, protože tohle je divize a už za týden může být velký triumf lehce zapomenut.

ZÁZNAM CELÉHO UTKÁNÍ JE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE (bohužel bez zvuku): FK Jeseník – FK Šumperk na tvcom.cz

FOTOGALERIE

Zdroj a foto: www.fotbaljesenik.cz, vložil: JF