FUTSAL – Gamaspol ovládl Dobrušský pohár 2016 suverénním způsobem!

Do východočeské Dobrušky se v rámci 26.ročníku populárního letního futsalového turnaje sjela šedesátka týmů z celé České republiky, aby zde soupeřila o nejstarší tuzemskou trofej svého druhu.

Gamaspol se v rodišti F.L. Věka objevil poprvé v roce 1999 a od té doby ani jednou nescházel. A není se čemu divit, hraje se za bezchybné organizace, na skvěle připravených travnatých hřištích, zápasy řídí kvalitní rozhodčí včetně ligových a příjemná atmosféra z turnaje přímo sálá. Jeseničtí futsalisté se loňským triumfem vyšvihli do čela historických tabulek turnaje, přesto nejeli jen na výlet a chtěli znovu uspět. Zvláště pak, když na posledním turnaji ve Svitavách nepochopitelně vyhořeli a poprvé za 24 let existence klubu nepostoupili ze základní skupiny jakéhokoliv turnaje.

13723885_937921942994167_4351769674488556638_oV úvodním vystoupení základní skupiny narazil obhájce na Frantic Dogs z Hradce Králové, který se v roce 2004 postaral ve stejné fázi turnaje o nejvyšší porážku Gamaspolu ze všech sedmnácti ročníků a to v poměru 1:5. Jeseničtí hráči se hradeckým psům za vysokou prohru z ročníku, kdy nakonec poprvé celkově vyhráli, již stihli několikrát „odvděčit“ a nešetřili je ani tentokrát, protože skóre se zastavilo až na dvouciferném čísle. Střelecký apetit Jeseník neopustil ani v zápase s brněnskými Draky, kteří byli deklasováni naprosto stejným výsledkem. Hlasatel tak mohl už po dvou zápasech „povzbudit“ přítomné týmy zajímavým vstupem obhájce trofeje do turnaje. Gamaspol ve dvou zápasech neinkasoval, nastřílel 22 branek a jako první si zajistil účast v nedělním programu. Skupinu sice dohráli jeseničtí hráči bez toho, aby udrželi čistý štít, ale pohodové výhry nad CA Boca Ústí nad Labem 4:1 i nad Libercem 6:1 se urodili po jasné převaze favorita.

V nedělní ranní skupině číhal na Gamaspol tým pasován pořadateli na černého koně turnaje. V dresu Rapidu Ústí nad Labem bylo několik zkušených futsalistů v čele s nejlepším střelcem ligové a dokonce i reprezentační historie Martinem Dlouhým, nebo se Semerádem, jehož gól ve čtvrtfinále Poháru FAČR 2015 s Vysokým Mýtem znamenal vyřazení Gamaspolu po výsledku 1:2. Zápas ovšem dramatičnost postrádal a Jeseník si bez problémů došel k důležitému tříbodovému zisku po výsledku 3:0. Uklidněný favorit poté demonstroval svoji pohodu kanonádami do sítě týmu z Děčína 7:0 a celku Rangers Brno 11:1.

Na bravurně zvládnuté skupinové fáze ale bylo potřeba zapomenout, zápasy play-off mají svoje specifika! Osmifinálový zápas byl pro jeho účastníky reprízou finále z roku 2009, v němž Jeseník tým z Hradce Králové přehrál 4:1. Stejný průběh a podobný výsledek mělo utkání i tentokrát. LCS Crikets tahal od úvodu za kratší konec , po první obdržené brance uvadl a inkasoval ještě dvakrát. Čtvrtfinále bylo další reprízou dalšího Dobrušského finále, tentokrát toho posledního z roku 2015. Choceň se spoléhala na pevnou obranu a patrně od úvodního hvizdu přemýšlela o penaltovém rozstřelu. Jesenické nájezdy končily na obětavé obraně, nebo pozorném brankáři, ovšem tato taktika dostala pět minut před koncem vážnou trhlinu v podobě trefy kapitána Plháka. Choceň se do příležitostí v průběhu zápasu nedostávala a ani zjednodušení v podobě nákopů a nástřelů na jesenickou svatyni nemohlo vést k vyrovnání. Precizní jesenická defenzíva byla v tomto utkání prověřena nejvíc za oba hrací dny, ale nechybovala. V průběhu víkendu předváděli střelecké manévry v jesenickém dresu především tradiční kanonýři Plhák, Vavrač a Macura. Semifinále ovšem rozhodl hráč vracející se letos po dlouhodobé absenci do sestavy až po polovině odehrané sezóny. Martin Furik dva míče do sítě Kladna dopravil a na třetí branku přihrál Woitkovi. Boj o finále nebyl zdaleka tak náročný jako předcházející duel a Gamaspol se mohl po přesvědčivém výkonu chystat na své sedmé finále v Dobrušce. Pražský celek Chvojkovice jezdí do Dobrušky ještě déle než Gamaspol, ovšem na medaili tentokrát dosáhl úplně poprvé. Jesenické zkušenosti z klíčového měření sil turnaje se ukázali důležité a úvod vyšel lépe favorizovanému týmu, který brzy vedl o tři branky. Pražané se ještě vzepřeli osudu a dvěma góly ukázali, že nehrají finále náhodou. Po změně stran a nečekané korekci výsledku jeseničtí hráči procitli z pocitu zdánlivě snadného zakončení turnaje, při vydání zbytku sil předvedli futsalovým příznivcům výkon hodný obhájce trofeje a zvítězili 6:2.

13723987_937921956327499_1200724025167981593_o

„Troufám si neskromně tvrdit, že jsme si výtečným výkonem s minimem chyb výhru v turnaji absolutně zasloužili. Kluci samozřejmě mají kvalitu a když přidali i odpovídající nasazení a přístup, měli to soupeři nesmírně složité.“ pochválil hráče trenér Milan Novák a zároveň si oddychl: „Přiznám, že na nikoho z nás nepůsobí dobře, že jsme museli dvakrát odmítnout postup do Chance futsal ligy, ale po víkendu věřím, že to hodíme za hlavu a popereme se o nejvyšší soutěž znovu s dostatečným elánem. V Dobrušce jsem viděl, že kluci jsou pořád hladoví a to mě těší víc, než páté vítězství na tomto skvělém turnaji.“  

AC Gamaspol Jeseník popáté v historii vystoupal na nejvyšší metu a v příštím roce bude útočit na zlatý hattrick, který mu ve finále v roce 2006 utekl v penaltové loterii! Celková bilance AC Gamaspol Jeseník na Dobrušském poháru: 1.místo: 2004,2005,2009,2015 a 2016. 2.místo:  2006 a 2008. 3.místo: 2002 a 2014

Sestava AC Gamaspol Jeseník:  Růžička Martin, Till Jakub – Furik Martin, Kozelský Marek, Macura David, Marcinov David, Novák Vladimír, Plhák Patrik, Vavrač Jan, Woitek Lukáš

Zdroj a foto: Gamaspol