Nová poštovní známka s přítiskem. V rámci zajímavé výstavy ve Vlastivědném muzeu Jesenicka

Poštovní známku s přítiskem, na které je vyobrazena Vodní tvrz v Jeseníku, vydalo Vlastivědné muzeum Jesenicka. Známka spatřila světlo světa v rámci výstavy Dějiny poštovnictví na Jesenicku. Expozice mapuje historii poštovních služeb v regionu.

„Známka se už stala součástí sbírek muzea. Lidé si ji tu mohou zakoupit s přítiskem a ten využít pro svoji běžnou korespondenci, což také hojně dělají a to nás velmi těší,“ řekla ředitelka Vlastivědného muzea Jesenicka Veronika Rybová.

Autorkou návrhu známky je jesenická výtvarnice Dana Akritidu.

Součástí doprovodného programu výstavy byla také soutěž pro školáky s názvem Jesenicko očima dětí. Ty měly vytvořit co nejzajímavější návrh na pohlednici tak, aby ústředním motivem bylo nějaké významné místo Jesenicka. Z množství nápadů byli vybrány tři nejlepší. Absolutní vítězkou se pak stala dvanáctiletá Lucie Šmalcová ze základní školy v Bělé pod Pradědem.

Na svém návrhu vyobrazila rozhlednu Zlatý chlum. Vlastivědné muzeum Jesenicka nechalo jí navrženou pohlednici vytisknout a získat ji mohou návštěvníci na recepci muzea.

pohled-zlaty-chlum znamka-s-pritiskem-sken-1

Výstava o dějinách poštovnictví na Jesenicku potrvá do 4. září 2016.

Autor a foto: TZ