VYJÁDŘETE SE K ÚPRAVÁM AREÁLU LETNÍHO KOUPALIŠTĚ V JESENÍKU

Technické služby Jeseník zveřejnily na webových stránkách www.koupaliste.tsje.cz studii dalších úprav areálu letního koupaliště. Jedná se o prostor mezi hlavní budovou a bazénem. Realizace by měla proběhnout ještě před příští sezonou.  

Hlasujte v anketě na stránkách městského koupaliště, jak se vám úpravy líbí a případně sami navrhněte nějaké vylepšení. K 6.7.2016 hlasovalo zatím 46 lidí (42x LÍBÍ – 4x NELÍBÍ).

HLASOVAT MŮŽETE PROKLIKEM ZDE!

Městské koupaliště Frývaldov-Gräfenberk bylo poprvé slavnostně otevřeno v neděli 14. 8. roku 1932 na základě projektu opavského architekta Otty Reichnera. Areál s budovou a bazénem o rozměrech 50x50m, který v nejnižším místě pod skokanským můstkem dosahoval hloubky téměř 3,5m, s dětským brouzdalištěm a v té době populárními slunečními plážemi, vyšel na úctyhodných 2,5 milionu prvorepublikových korun.

Realizace proběhla na zelené louce a od první čárky na papír byla hotová za necelé dva roky.

V blízkosti skokanského můstku se nacházela technická budova, kde byla umístěna filtrace. Zajímavostí této stavby s komínem byl kotel na tuhá paliva určený k ohřevu bazénové vody. Dnes už je těžké zjistit, nakolik bylo toto zařízení účinné a jak často bylo používáno.

Zapůjčeno ze soukromé sbírky JM

Zapůjčeno ze soukromé sbírky JM

Zda před zahájením sezóny a poté vždy v chladných dnech, nebo probíhalo každodenní noční přihřívání? Z dobové dokumentace se toho moc k jesenickému koupališti nedochovalo, protože většina materiálů uložených v archivu TSJ vzala za své při povodních v roce 1997. Pouze laickým odhadem nákresu rozměrů bojleru v projektové dokumentaci s přihlédnutím na obrovské množství vody v bazénu byl nejspíš účinek zanedbatelný, a proto byl objekt při první větší rekonstrukci v roce 1969 zbourán a ohřev vody byl ponechán už pouze na slunečních paprscích.

V minulém roce prošla vana bazénu a technologie na úpravu vody rekonstrukcí ve výši 20 milionů korun bez DPH a nově přibyl tobogán. Původní architektonická dispozice ustoupila funkčnosti a ekonomice provozu. Ve stávajícím bazénu se zvedlo dno a zkrátila se jeho délka. Vzniklé místo zaplnila technologie filtrace a čerpadla, které bylo potřeba kompletně obnovit. Vana bazénu obdržela novou plastovou vložku, která brání úniku vody.

„Velikost bazénu je stejně předimenzovaná, proto počítáme se zkrácením až o 12 metrů. Navíc když bude v bazénu méně vody a menší hloubka, rychleji se ohřeje,“ vysvětlil před rokem bývalý ředitel TSJ Jan Prejda.

nove-koupaliste

Autor: JF

Zdroj a foto: www.koupaliste.tsje.cz