Jan ŠKODA – Vzpomínková jízda veterán klubu Česká Ves

Kdy: 27. – 29. 5. 2016

Kde: Karlova Studánka -Jeseník

Co: Objektivem JŠ – Momentky ze vzpomínkové jízdy uspořádané Auto Moto Veterán Klubem Česká Ves k devadesátému výročí 1. Československé Tourist Trophy.

V nedaleké Karlové Studánce se  v druhé polovině dvacátých letech minulého století začala psát historie okruhového závodění v tehdejším Československu. V té době se u nás jezdily pouze závody do vrchu, ale ve světě už přicházely do módy závody na okruhu. Tehdejší český a německý autoklub v roce 1926 uspořádaly 1. Československou Tourist Trophy na okruhu Karlova Studánka, Vrbno, Vidly a zpět Karlova Studánka, nazvaném Pradědský okruh. Závod se však konal pouze v letech 1926 až 1928 a až pak se začal budovat nový okruh nedaleko Brna. V letech 1927 a 1928 se závodu zúčastnili také manželé Eliška a Čeněk Junkovi.
U příležitosti devadesátého výročí prvního závodu na okruhu připravil Auto Moto Veterán Klub Česká Ves vzpomínkovou jízdu, které se mimo jiných zúčastnili syn Elišky Junkové a také dcera vítěze jednoho ze závodu, Tichého z Kroměříže.
Jan Škoda

Foto: JŠ