Sáňkařství v létě?! Holý nesmysl či fakt?

V sobotu 21. května na Křížovém vrchu předvedl místní sáňkařský klub, společně s klubem z polské Bílsko Bělé a italskými mistry světa Patrickem Pignetterem a Mattem Clarou možnost letního sáňkování v Jeseníku. Jedná se o zajímavou alternativu ryze zimního sportu v letním období,  kdy se v rámci turistického ruchu nabízí méně aktivit, než je tomu v zimě.

Již od desáté hodiny se scházeli na Křížovém vrchu první zájemci o vyzkoušení tohoto sportu. Sešli se odvážlivci teprve útlého věku, až po ten, ke kterému s úctou vzhlížíme.

Počasí akci přálo a dobré vztahy v mezinárodní sáňkařské rodině přispěly k povedené akci. Celou akci doprovázela prezentace v improvizovaném lesním kině, kde byla možnost shlédnutí sáňkařského vybavení a krátký film o principu sáňkařství.

„Oba mistři si prohlédli naši jesenickou dráhu a znovu potvrdili, že splňuje po úpravě povrchu, výstavbě mantinelů a oživení vodního zařízení náročné podmínky pro homologaci pro světový pohár v této disciplíně,“ uvedl Jaromír Knotek, předseda TJ Jiskra Jeseník.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVýstupem sobotního setkání bylo navázání partnerských vztahů s polským týmem a příslib spolupráce na aktivním budování sáňkařského sportu na obou stranách hranice.

Na závěr akce se uskutečnil krátký závod, ve kterém všechny tři národnosti změřili své síly. První cenu si odvezli borci z Polska, druhé místo Italský tandem Pignetter-Clara a třetí místo obsadil veterán klub Jeseník. Je vidět, že co se v mládí naučíš, ve stáři nezapomeneš.

„V Evropě se v letním období konají závody na saních centry alpských měst, které aspoň trochu splňují svým sklonem podmínky pro jízdu na saních. Doufám, že letní sáňkařství v Jeseníku se pomalu začne rozvíjet, a nebude jen trapnou výsadou malé skupinky jesenických nadšenců, dodal Knotek.

Zdroj a foto: TZ